Digitalisering in musea
Het gebeurt al enkele decennia lang dat kunstcollecties in musea gedigitaliseerd worden. Geschriften, notities, boeken worden ingescand en opgeslagen in een online archief. Op deze manier kunnen die documenten voor altijd bewaard worden, wat natuurlijk van grote culturele waarde is.
Met andere objecten, zoals schilderijen, instrumenten of beeldhouwwerken is dat aan de andere kant lastig, maar documenten die het jaartal en achtergrondinformatie waarborgen over het desbetreffende object zijn allemaal goed bewaard. Doordat documenten nu gearchiveerd zijn kunnen ze ook makkelijker verspreid en verdeeld worden over de wereld, waardoor er letterlijk een schat aan informatie te vinden is. Voor onderzoekers en wetenschappers in allerlei vakgebieden is dit dus een gouden tijd om in te werken!
Zelf kunst maken op een MacBook
Een MacBook is zeer geschikt om zelf kunst mee te maken. Dit hoeft niet eens een gloednieuwe MacBook te zijn, maar ook gerust een tweedehands model, aangezien deze laptop van degelijke kwaliteit, nog jarenlang mee kan gaan én uitzonderlijk goede software heeft om mee te werken.
Zo zijn er verschillende fotobewerkingsprogramma’s, zoals natuurlijk Photoshop, die goed draaien op de snelle MacBooks, maar ook muziekprogramma’s als Logic Pro of Ableton kan je enkel en alleen op een MacBook gebruiken. Sommige mensen tekenen ook graag op een dergelijke laptop, en daarvoor kun je hier wat goede tekenprogramma’s vinden.
Bovendien is het fijn dat een MacBook over het algemeen bijna nooit vastloopt, en zodra de batterij leeg is en je laptop uitvalt, maakt hij automatisch een back-up van je laatste bewerkingen. Een heel interessant voordeel!
Online kunst bekijken met een MacBook
Tijdens de coronapandemie was het natuurlijk niet mogelijk om musea te bezoeken. Om kunstliefhebbers tegemoet te komen hebben veel musea daarom een online tour op hun website die nu, na de pandemie, nog steeds te vinden is. Zo konden mensen toch vanuit huis cultuur opsnuiven en collecties bezichtigen.
Veel musea hebben daarnaast nu ook een groot deel van hun collecties op hun website geplaatst zodat bezoekers alvast een beeld hebben van wat ze te zien zullen krijgen. Natuurlijk is kunst in levenden lijve bezichtigen het allerleukst, maar voor de mensen die dat vanwege omstandigheden niet kunnen is dit een mooie uitkomst.