Het Depot of ‘de pot’?
In een museum kom je vaak de meest bijzondere items tegen, maar het museumgebouw zelf kan ook het bekijken waard zijn. Het Guggenheim museum in het Spaanse Bilbao is hier een goed voorbeeld van. Ook Nederland heeft er sinds kort een uniek museumgebouw bij.
Het Depot
De collectie van het museum Boijmans Van Beuningen was al wereldberoemd maar met het nieuwe Depot is het museum nog spraakmakender. Door een gebrek aan ruimte in het museum was het idee voor het Depot ontstaan, opdat de uitgebreide collectie van het museum alsnog aan zoveel mogelijk mensen getoond kan worden. Het gaat om prachtige objecten die voorheen opgeslagen lagen in verschillende depots, welke afgesloten waren voor het publiek. Het is dan ook vrij uniek dat een depot van een museum toegankelijk gemaakt wordt voor het publiek. Het Depot heeft de aantrekkingskracht van het Museumpark – een internationaal kunstpodium – inmiddels vergroot.
Een spiegelend icoon
Iedereen weet dat spiegels voor een speciaal effect zorgen. Hoewel spiegels normaal gesproken gebruiksvoorwerpen zijn, kunnen ze ook gebruikt worden als blikvangers. Zoals de fraaie spiegels van BGA een woonruimte speciaal maken, zo heeft het Depot ervoor gezorgd dat het museum nog meer uitstraling krijgt: het spiegelende gebouw van veertig meter hoog heeft alle potentie om Rotterdam wederom te voorzien van een icoon. Het bouwwerk is een ontwerp van de Rotterdamse architect Winy Maas en is werkelijk schitterend om te zien, niet alleen vanwege het spiegelende effect, maar ook wat betreft de vorm. Op het dak van het Depot bevindt zich een daktuin met een restaurant. Vanaf dit dakterras heeft men een prachtig uitzicht over de stad Rotterdam en zijn haven.
Een bijzondere aanwinst
Het Depot heeft enigszins de vorm van een bloempot en sommige Rotterdammers noemen het gebouw gekscherend ‘de pot’. Toch mogen de Rotterdammers trots zijn op deze schitterende aanwinst voor de stad. Het Depot is namelijk zowel van binnen als van buiten uniek.