Oorlogsmuseums
In de Tweede Wereldoorlog is er in Nederland flink gevochten, vooral bij het begin van de oorlog en vlak voor de bevrijding. Het ging dan soms om massale veldslagen tussen grote legers waarbij grote hoeveelheden wapens en materiaal werden gebruikt. Omdat veel oorlogstuig van stevig metaal was gemaakt en omdat de oorlog nog relatief kort geleden is, bestaat er meer overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog dan van alle andere oorlogen samen.
Wapens en voertuigen uit WOII
Veel musea in ons land en in de rest van Europa tonen de wapens, de voertuigen en de gebruiksvoorwerpen van de strijdende legers zoals ze tijdens de oorlog worden gebruikt. Jaarlijks wordt er bijvoorbeeld nog steeds veel munitie (al dan niet geëxplodeerd) in de bodem van akkers en bouwgrond aangetroffen. Natuurlijk hebben ook de grote en solide legervoertuigen, zoals tanks en vliegtuigen, na de oorlog vaak een plekje gekregen in een of ander museum. Er zijn zelfs clubs van aficionado’s die nog dagelijks in een Jeep uit de oorlog rijden: een testament voor de onverwoestbaarheid van deze Amerikaanse legerauto’s.
Wat zie je nog meer in een oorlogsmuseum?
Uniforms die tijdens of na de oorlog in een kledingkast terecht kwamen, zijn ook vaak in prima conditie. En propagandaposters, voedselbonnen en ander papierwerk is vaak als aandenken aan deze barre tijd op een zolder terechtgekomen en op een later tijdstip aan een militair museum gedoneerd. In Nederland en België kan je een paar verschillende oorlogsmuseums bezoeken en een direct beeld krijgen van deze tijd en van de wapens waarmee de oorlog gevoerd werd.